Fındık hasadı tarihleri belirlendi: Üreticiler TMO’ya çağrıda bulundu
2 mins read

Fındık hasadı tarihleri belirlendi: Üreticiler TMO’ya çağrıda bulundu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındıkta hasat zamanının geldiğine dikkati çekti.

Karadeniz Bölgesi’nde üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, manav dahil tüm Karadeniz insanının fındık alım fiyatının açıklanmasını beklediğini aktaran Bayraktar, fındıkta iklim değişikliği sebebiyle hasat tarihlerinde öne kaymalar yaşandığını belirtti.

GİRESUN’DA HASAT TARİHLERİ BELLİ OLDU

Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, müdürlük koordinesinde hasat ve ürünlerin pazara iniş tarihlerinin belirlenmesi için ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldı.

Toplantıda, Giresun’da 2024 ürünü fındık hasadının 0-250 rakım arası sahil kesimde 4 Ağustos, 250-500 rakım arası orta kesimde 10 Ağustos ve 500-750 rakım yüksek kesimde de 17 Ağustos’ta başlamasına karar verildi.

Yeni mahsul fındıkların pazara iniş tarihlerinin ise belirtilen kesimlerde hasattan 7 gün sonra gerçekleşebileceği kararlaştırıldı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “İklim değişikliğinden kaynaklı hastalık ve zararlılarda yaşanacak değişiklik ve artışlar da verim üzerinde ciddi etkiye sahip oluyor. Ülkemiz bir an önce verimi artırmaya yönelik çözüm odaklı uygulamaları hayata geçirmelidir. Ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin sökülerek yerlerine yeni bahçeler oluşturulmalıdır. Çay ürününde uygulanan yenileme tazminatına benzer bir destekleme modeli fındık ürünü için geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kuraklık ve hava sıcaklıklarındaki ani değişimlerin, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındığı da olumsuz etkilediğini ve muhtelif yerlerde güneş yanığı görüldüğünü bildiren Bayraktar, kahverengi kokarca gibi istilacı türlerin yanı sıra mantar hastalıklarının neden olduğu zararların da fındıkta verimi etkilediğini kaydetti. Bayraktar, “Fındıkta dökülmeler var. İstilacı türler ve mantar hastalıklarıyla mücadelede belirli bir seviyeye gelinse de aşırı sıcaklarla birlikte bu yıl fındık rekoltesinde düşüş bekleniyor. Bu yıl bu kayıplarla birlikte fındık üretiminin 700 bin tonun altında gerçeklemesini bekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir